Simma efter en måltid: myter och fakta

Simma lugnt!

Alla har vi väl ända sedan barnsben hört att man inte får bada direkt efter att man har ätit, men vad är egentligen anledningen till detta? Ligger det någonting i det som mamma alltid sa, alltså att man får kramp och drunknar om man kastar sig i vattnet inom en halvtimme efter lunchen, eller är det hela egentligen bara en myt? Här nedan reder vi ut vad som faktiskt är sant gällande bad, men kommer även med handfasta tips om saker som kan vara bra att tänka på för en rolig och trygg badutflykt.

Njut av maten!

Enligt svenska livräddningssällskapet är det faktiskt inte alls samt att man inte ska bada efter att man har ätit, utan de poängterar att det snarare är bra att ha lite mat i magen och därmed energi att orka simma. En teori är att den denna seglivade myt helt enkelt uppstod och framför allt lever kvar, till följd av att föräldrarna vill ha lite lugn och ro efter maten, och inte är så sugna på att passa bråkiga barn direkt. Om man vill få barnen att acceptera väntan kan lägga några minuter på att googla, för på på https://www.shopello.se/ finns allt som behövs för en dag på stranden , så det är väl värt ett besök. Där kan man naturligtvis även hitta roliga badleksaker och annat, som kan utnyttjas när man väl får bada!

Nu har vi konstaterat att det att bada direkt efter maten inte nödvändigtvis är någon större fara för säkerheten, men det finns ett flertal andra saker som kan vara direkt livsfarliga att göra i närheten av vatten. Först och främst – lägg undan mobiltelefonen och ha fullt fokus på dina badande barn, hela tiden. Många av de allvarliga olyckor som sker får den allvarliga utgång de får just för att föräldrarna upptäcker det försent. Hade man istället koncentrerat sig på barnen, eller kanske rent av badat tillsammans med dem, istället för att titta på Facebook, hade det kanske kunnat undvikas.

Hjälp till vid en olycka

Om olyckan ändå skulle vara framme gäller det att regera blixtsnabbt. Försäkra dig om att både du och dina barn vet hur man livräddar en person, och att ni vet hur man genomför hjärt- och lungräddning.Kom dock ihåg att aldrig utsätta er själva för fara i samband med räddningsarbetet, men våga hjälpa till. Ibland har man till och med hört om att andra badgäster förhindrade räddningsarbetet, genom att stå iväg och fotografera istället. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt.