Lära barn att simma

Naturligtvis är det viktigt att barn får börja umgås med vatten i tidig ålder och kanske rent av lära sig simma samtidigt. För det hör faktiskt inte till ovanligheterna att barn som är yngre än ett år börjar på babysim, men det går att vänta med att anmäla barn till en simskola när det har blivit äldre. Det finns till och med simskolor för vuxna, så det är aldrig försent att lära sig simma.

För att hitta en lämplig simskola i närheten där man bor, surfar man in på nätet och börjar söka efter simskolor. Precis som om man skulle behöva hitta[Ballonger med tryck eller liknande online. När man väl har hittat en skola som lär ut simning, är det bara att kontakta dem.

Simning i olika åldrar

För barn 0 – 1 år är det babysim som gäller och där kan de börja redan vid tre månaders ålder. Där får barnen lära sig bland annat att hålla andan när de befinner sig under vatten och simma kortare sträckor. Innan ni börjar på babysim kan man förbereda barnet hemma i badkaret, då man lär sig hantera barnet i vatten och att barnet vänjer sig att bli hanterat.

Barn i åldrarna 1 – 2 år tycker om att vara med andra barn och det blir jättekul att vara tillsammans med andra i en bassäng, för att lära sig hoppa i vattnet och klara sig på egen hand. Naturligtvis finns föräldern med fortfarande i bassängen. Det gäller att se till att det är roligt!

Åldrarna 3 – 6 år

Nu är det dags att introducera de olika simsätten, med att man börjar med en mjukstart. Då det gäller för barnet att hålla huvudet ovanför ytan och börja crawla så smått. För att så småningom börja lära sig bröstsim och ryggsim. Ju äldre barnet blir, ju lättare förstår barn alla stegen som krävs för att lära sig simma på ett tryggt och säkert sätt.

7 år och äldre

När barn har kommit upp i skolåldern är de oftast riktiga vattendjur och det går knappt att få upp dem från vattnet. De flesta barn kan oftast simma vid det här laget. För att roa barn kan man be dem att dyka efter saker och ting som ligger på bassängbottnen.

Oavsett barns ålder bör de inte lämna utan tillsyn!

Badvett

Barn behöver lära sig badvett, speciellt när det börjar komma upp i åldrar och börjar bada själv. Bra badvett är att:

  • Barnet/ungdomen ska tala om var de ska bada och när de tänker komma hem
  • Aldrig bada ensam
  • Att inte hoppa eller dyka i vatten som de inte känner till
  • Ropa bara på hjälp när de verkligen är i nöd
  • Simma inte under hoppställningar och bryggor
  • Knuffa inte i någon som inte är beredd eller håll aldrig fast någon under vatten.