Vansbrosimmet

Swimming pool with people. Water sport people activity illustration

Vansbrosimningen är en simtävling som äger rum varje år i juli. Tävlingen ingår i den svenska klassikern och deltagarantalet är därför i regel väldigt högt. Tävlingen grundades 1950 och deltagarna simmar totalt 3000 m. Den första delen simmar man i Vanån 2000 m medströms och den andra delen simmar man i Västerdalälven 1000 m motströms. Deltagarna får använda våtdräkt ifall vattnet är kallare än 21 grader Celsius. Under de senaste åren har deltagarna fått använda våtdräkt då vattnet varit för kallt. Banrekordet för herrar sattes så sent som 2017 när tysken Andreas Waschburger vann på tiden 29 minuter och 43 sekunder. Banrekordet för damer innehar Trine Gudnitz. Rekordet slogs 2009 när hon lyckades simma loppet på 31 minuter och 18 sekunder.

2017 års upplaga av tävlingen

Regnskurar gjorde tävlingen svår men stämningen var på topp även i år . En av deltagarna vid namn Ida Blasek lyckades förbättra sin tid med hela 17 minuter. Hon hade ändrat sin strategi från föregående år genom att simma med crawl hela vägen. Hon hade också simtränat en hel del i öppet vatten vilket gjorde att hon lättare kunde hantera terrängen bättre. Problemet för henne likt för alla andra var dock deltagarantalet. Det var enormt mycket folk i vattnet samtidigt vilket gör att man får sicksacka sig fram. Det är också nästintill omöjligt att inte stöta ihop med andra simmare under loppets gång. Vattnet var väldigt kallt under årets tävling då det hade regnat en hel del. Av de 7183 personer som startade loppet lyckades hela 7122 personer ta sig i mål. Många av deltagarna skulle sedan nästa vecka delta i Lidingöloppet som är en del av den svenska klassikern.

En svensk klassiker

En svensk klassiker är för många en dröm. Klassikern består av skidor (Engelbrektsloppet 60 km eller Vasaloppet 90 km), cykling (Vätternrundan 300 km) , simning (Vansbrosimningen 3000 m) och löpning (Lidingöloppet 30 km). Man kan börja med det loppet man känner sig mest bekväm med. Man måste dock sedan utföra grenarna i den ordning som finns beskrivet ovan. En annan regel är att man måste utföra loppen under en tolvmånadersperiod vilket gör att man inte kan misslyckas med någon av utav grenarna. När man genomfört alla grenarna under en tolvmånadersperiod så är man berättigad till att köpa det åtråvärda diplomet för en svensk klassiker. med fritidsbyxor och bra badkläder så kan man sätta igång med träningen redan idag. På sikt behöver man också lite annan utrustning för att kunna genomföra alla lopp.