Många har nog både bra och mindre bra barndomsminnen från simskolorna när man var liten. I Sverige anordnas simskola för barn i fritidsområden, där folk har sina sommarstugor och inte sällan finns det någon slags anläggning med fritidsaktiviteter för folk i dessa områden. Kanske har man byggt några tennisbanor och lagt en stor swimmingpool i närheten.
I andra fall är det enkelt att knata iväg med ungarna till badhusen där det anordnas simskolor och kurser för alla åldrar. Även vissa vuxna är icke simkunniga och måste i så fall gå i simskola. Att kunna simma är väldigt viktigt, speciellt i ett land som Sverige, med alla sjöar och hav som omger landet. Om olyckan är framme, är det en fråga om liv och död om man kan simma eller inte.
Utomlands förekommer det, att på ett väldigt opedagogiskt sätt, bara slänga i barnen på grunt vatten och låta dem klara sig bäst de kan, dvs lära sig själva att simma. Detta sätt är dock inget som man ska rekommendera. Det kan leda till olyckor och traumatiserande upplevelser hos barnen.
Babysim
När bebisar är runt 3 månader gamla, kan man prova på babysim. Barnet är van vid vatten och har inbyggd dykreflex, då det låg i mammans mage, och under babysimmet lär den sig att hålla andan under vattnet korta sträckor. På så sätt blir den van vid vattnet och det är lättare att gå vidare till andra simkurser senare.
Vattenlekar för små barn
Små barn tycker om att leka i vattnet. De hoppar och skuttar och tycker om att använda vattenleksaker och hinkar. Vatten är så mycket mer för att litet barn än att bara simma i det.
Att lära barnet att hoppa från bassängens kant, är en bra lek då barnet lär sig att utmana sig själv.
I 3-4 årsåldern brukar man kunna lära barn de fösta simtagen, men det måste vara roligt, annars tröttnar barn fort. Att förse barnet med armringar är A och O, då det är lätt för barn att själva ta av simring och dylikt. Varva lek med lärandet av simtagen. Från 7 års ålder kan man sätta barnet i riktig simskola. Då älskar de normalt att vara under vattnet och hämta saker från botten osv.
På simskolor kan man ta simmärken, vilket vissa barn tycker är både kul och motiverande. Det skall dock vara en lustfylld uppgift och inga krav. Simmärken ska sporra barnen, inte påtvinga dem något. I sådana fall kommer de att associera vatten med något negativt.
Håll koll
Tänk på att även om barnet redan har lärt sig simma, är det viktigt med flytväst på bryggor och ha dem under uppsikt trots vattenvana. Barn som råkar ut för olyckor vid vatten har en tendens att inte skrika, och då kan man missa vad som händer och det kan vara för sent.