Olika typer av simsätt

 

Man kan dela upp simsätten i fyra varianter som brukar användas i tävlingar. Nedan följer en förklaring till varje simsätt.

Crawl

Vid frisim ser man för det mesta crawl som det sätt som fått övertaget. Oftast är det för att det går snabbast och ger mest fart. Däremot är det ganska uttröttande. Sättet innebär att man använder armarna och paddlar sig fram, samtidigt som man sparkar med fötterna. Tekniken kan dock variera från simmare till simmare och ibland andas man inte på hela 50 meter, eftersom andningen saktar ner farten en aning. Huvudet bör också sänkas ned och inte hållas upp för mycket, för då sänks benen automatiskt och balansen försämras.

Bröstsim

Bröstsimmet är det simsätt som de flesta lär sig först och ofta simmar man bröstsim om man inte tävlar, dvs som avkopplande simning eller om man är en vanlig motionär. Simsättet kan dock vara extremt uttröttande, beroende på hur fort och effektivt man simmar. Det är också lättare att ha kontroll med detta simsätt, eftersom huvudet hålls över vattenytan och man kan hålla uppsikt på sin omgivning.

Ryggsim

Här simmar man istället på rygg. Simsättet påminner om en grodas rörelser med benen. Annars liknar det bröstsim fast på ryggen istället. Det finns också ett slags ryggcrawl som simmas som crawl i ryggläge. Nackdelen med ryggsim är att man kan hamna lite hursomhelst eftersom man inte riktigt ser vart man simmar. Däremot är det enklare att andas om man jämför med crawl eller fjärilssim där huvudet hålls stundtals under vatten.

För de som gärna vill forma låren och höfterna, är ryggsim ett effektivt sätt att stärka dessa områden. Det tar rejält på låren och rumpan när man simmar ryggsim.

Fjärilssim

Fjärilssimmet ser ut ungefär som crawlsim, men man paddlar inte med en arm i taget, utan med båda samtidigt. Båda armarna rör sig alltså parallellt. Dessutom sprattlar man inte upp och ned med ena benet i taget, utan båda benen jobbar sig upp och ned på samma gång, ungefär som en simmande delfin. Benen har faktiskt störst betydelse i fjärilssim för att stilen ska anses effektiv.

Fjärilssim är den modernaste metoden för simmare, men också den jobbigaste. Det är också förhållandevis svårt att hålla god koll på andningen, eftersom huvudet ska sänkas ned, precis som i crawl. Man introducerade fjärilssimmet 1933.