Två miljoner av alla vuxna människor i Sverige säger att de inte kan eller att de är osäkra på om de skulle klara av att simma 200 meter. Samtidigt säger statistiken också att vart femte barn i landet inte kan simma. Det är en stor del av befolkningen som inte är simkunniga, och det kan få ödesdigra konsekvenser om det går illa. Det här är något som Svenska Simförbundet vill motverka, och det gör de bland annat genom att dela ut priser och bemärkelser till de personer som är simkunniga. Det är ett sätt att göra simning till något positivt, både för vuxna och barn. Det finns olika typer av märken man kan ta, och ett av de vanligaste är simborgarmärket.
Vad är simborgarmärket?
För att få simborgarmärket måste man ha simmat 200 meter i sträck. Man får simma med vilket simsätt som helst, så länge man inte sätter fötterna i botten under de 200 metrarna man simmar. När man har klarat av detta kan man få märket. På märket ser man vågor i guld, och Sveriges tre gyllene kronor ovanför. Varje år förnyar man utseendet på märket, men det är främst bakgrundsfärgen som förändras. Exempelvis var märket för 2017 i en grön färg, medan simborgarmärket 2018 är regnbågsfärgat. Svenska Simförbundet tog beslutet om designen tillsammans med Svenska Livräddningsförbundet, och valde att ge märket ett regnbågsfärgat utseende för år 2018 för att belysa mänskliga rättigheter. Man kan antingen ta simborgarmärket en enda gång, eller också kan man välja att ta det flera år i rad. När man har simmat 200 meter i sträck flera år i rad kan man få speciella märken. Det finns ett märke för fem år, ett för tio år och ett för 25 år.
Hur gör man för att ta märket?
För att få märket måste man avlägga ett prov. Exempelvis kan vissa lärare, föreningar eller simhallar ordna prover som man kan delta på. För att bli godkänd måste simningen övervakas av en person som är minst 16 år gammal, och som har kunskap om hur provet går till och vad som krävs. Personen som övervakar, eller kontrollerar, simningen är också den som avgör om man kan få märket. Det går med andra ord bra att kontakta den simhall som ligger närmast och fråga om det är möjligt att göra provet hos dem. Då får man veta vilken dag som passar, och förutsatt att man klarar provet får man märket i sin hand. Det är ett märke som är värt att fira när man klarat det, exempelvis med en trevlig runda biljard. Behöver man lära sig mer om det innan man kan spela kan man klicka sig in på biljardstockholm.se, där det finns nyttig information.