Barn och simning

Barn som badar

Att alla barn lär sig att simma är något som prioriteras i skolan. Idrottsundervisningen innehåller även simning och barnen måste vara simkunniga för att bli godkända i ämnet. Simundervisningen i skolan startar redan i första eller andra klass. Många barn kan redan simma när de börjar simma med skolan, medan andra lär sig under tiden. Det är vanligt att barnen går i simskola på fritiden. För att de barn som inte lär sig simma utanför skoltid ska få samma möjligheter brukar skolorna, ibland i samarbete med personal på simhallen, ordna extra simträning för de som behöver det.

Kostnaden för att gå i simskola på fritiden varierar mellan olika kommuner och olika badhus. I kommunal regi brukar priserna vara ganska låga och ibland erbjuds subventionerade simskolor under sommarlovet med intensivträning under ett par veckor. Privata simhallar kan kosta mer, men hos Kampanjjakt kan man hitta erbjudanden och rabattkoder. Att låta barnet gå i simskola säkerställer att det lär sig rätt teknik, men det går förstås att själv lära barnet att simma om man föredrar det. Sommaren brukar vara en tid på året då man badar mycket tillsammans och då lär sig många barn simma.

Barn med simglasögon

En del familjer väljer att förlägga en semestervecka i ett varmt land, där de kan fokusera på att bada och träna simning så att barnet får positiva associationer till simträningen. Det är förstås inte något alla har råd med och är sommaren fin här hemma fungerar badstranden vid insjön precis lika bra. Ta gärna med armpuffar, en flytbräda eller liknande hjälpmedel.

Ge barnen vattenvana

Vissa barn kastar sig i vattnet så fort de har möjlighet. Andra är lite mer försiktiga, ibland till och med rädda och kan behöva få vattenvana innan simskolan börjar. Det finns ofta speciella grupper för barn i ålder fyra till sex år där man fokuserar på lek och på att tycka det är roligt i vattnet. Målet är att våga bli blöt, kanske också doppa huvudet och våga röra sig i bassängen. Då minskar risken för att barnet ska bli skrämd under kommande simundervisning.

Babysim med mamma

Om man vill kan man börja träna vattenvana redan när barnet är några månader gammalt. Babysim är vanligt i många kommuner. Då är föräldern med i vattnet och barnet får dyka och leka i en varmare bassäng tillsammans med mamma eller pappa. En instruktör leder passet. Det är vanligt att man går en termin.

Det är viktigt att alla barn lär sig simma. Flera barn drunknar på badhus varje år, liv som hade kunnat räddas med ökad simkunnighet. I skolorna är simträning ett viktigt inslag i ämnet idrott och hälsa och målet är att alla barn ska vara simkunniga när de lämnar grundskolan. Många föräldrar väljer dessutom att låta barnen gå i simskola på fritiden. Simskolor finns i både kommunal och privat regi. För att ge barnen vattenvana kan man gå på babysim med sin bebis. Lite äldre barn, i åldern fyra till sex år, kan istället fokusera på att lära sig leka i vattnet.