När man har fått skador eller har ont någonstans, är simning en idealisk sport då det inte belastar leder och knän på samma sätt som t.ex. löpning eller cykling. På samma gång ger det en aerobisk uthållighetsträning som förbättrar konditionen. Många idrottare som gått igenom en operation, använder sig även av simning och vattengymnastik i någon form, då det räknas som rehabilitering. Istället för vanlig löpning, kan man utöva vattenlöpning.
Man kan även se på djursjukhus att hundar, katter och hästar får simträning för att musklerna skall komma igång igen. Antingen simmar de i en pool i koppel eller också finns det löpband som hålls i vatten där djuren få gå framåt i vattenmotstånd.
Att vara helt stillasittande efter en skada är nämligen inte bra. Då försämras tillståndet istället och muskler och senor blir hårda. Med simning använder man kroppens alla muskler utan att överbelasta eller försvaga dem för mycket. Simning är också mycket effektivt för neurologiska skador då man måste träna på att koordinera rörelserna för att ta sig framåt.
Axlarna kan ta stryk av simning
Även om vatten är ett mjukt element och skadorna är relativt få, kan en del simmare få problem med axlarna, eftersom de roterar hela tiden vid crawl eller fjärilssim. Denna del av axeln kallas för rotatorkuff och kan överbelastas. Vad man kan göra om detta händer, är att skifta simsätt och använda benen mer. Man kan också använda simfenor ett tag för att avlasta muskelgruppen i axeln som är påverkad. Att tänka på att ha rätt hållning i kroppen, motverkar till en del denna typ av skador och detta brukar man få hjälp med av sin tränare om man har någon.