Kanalsimning – en sport för våghalsar

Simmande man

Kanalsimning är en form av tävlingssimning som går ut på att simma på tid över sund eller kanaler. Den kändaste distansen för kanalsimning är sträckan Dover – Calais över den engelska kanalen. Det är en ganska ovanlig sport och den är inte organiserad i klubbar i Sverige, däremot finns det forum och communityn för människor som ägnar sig åt kanalsimning. Under första hälften av 1900-talet var det en årlig tradition att arrangera kanalsimning i Kalmar. Denna tradition återupptogs 2010, men har sedan dess åter lagts ner. Att simma långa sträckor i strömt vatten är en farlig och mycket krävande sport som ställer höga krav på simmarens fysiska form. Genom åren har tio människor dött under sina försök att korsa Engelska kanalen.

Simmare i dimma

Simning är mycket bra träning som aktiverar hela kroppen. Sådan träning kan ha positiv effekt på många aspekter av ditt mående. Om man är spänd, har svårt att sova eller gnisslar tänder kan det hjälpa med regelbunden träning. en tandläkare Stockholm kan hjälpa de som gnisslar tänder, men det kan också hjälpa att träna inför en kanalsimning! Om du vill testa att simma över en kanal måste du förbereda dig länge. Tänk på att det inte räcker att kunna simma sträckan, det kommer att vara betydligt svårare på grund av väder och strömmar. Om du ändå vill testa måste du hitta ett lopp, det går inte att bara slänga sig i och simma, det vore både olagligt och farligt. Sök på forum så kommer du snart att hitta ett passande lopp. De är ganska ovanliga, så du kanske får resa en bit för att kunna delta. När det är dags att simma är det viktigt att du förbereder kroppen med rikligt med näringsrik mat och vatten. Du kommer att svettas mycket i torrdräkten, så tänk på att få i dig mycket salt innan loppet.

En extremsport

Ovädersmoln över havet

Att utsätta sin kropp för så stora påfrestningar som kanalsimmare gör är livsfarligt om man inte gör allt rätt och är övervakad under hela loppet. Douglas Waymark dog när han försökte simma över Engelska kanalen år 2017, och många andra har dött under liknande utmaningar runt om i världen. Precis som ett vanligt maratonlopp måste man vänja kroppen vid de långa distanserna innan man provar, och även den väl förberedde kan hamna i svårigheter. Man kan bli desorienterad, nedkyld, för varm, drabbas av vätskebrist och många andra otrevliga saker. Om du ändå bestämmer dig för att prova, och lyckas, så har du garanterat ett minne för livet och har genomfört en bragd inte många skulle klara. En uthållighetssport som är mer utbredd i Sverige är triathlon, som i sin vanligaste form även innefattar en etapp simning. Vill du testa kanalsimning så kan triathlon vara ett bra sätt att förbereda sig, dels för att det är så pass fysiskt påfrestande och dels för att det är mer organiserat och lättare att ägna sig åt i Sverige än att simma över kanaler.