Medley och triathlon – två simsporter

 

Medley

I medleyn simmar man alla fyra simsätten – bröstsim, ryggsim, crawl och fjärilssim. Banorna är på 100 meter, 200 meter och 400 meter. Tävlingsgrenen innebär att man byter simsätt efter att man simmat varje fjärdedels distans och man delar upp simsätten i ordningsföljd. Först kommer fjärilssim som anses vara det jobbigaste. Sedan kommer ryggsimmet, efter det, bröstsim och sist men inte minst crawl. Detta gäller för individuell medley, dvs när man tävlar individuellt.

Medley kan också simmas i lag och då ändras ordningen av simsätten. Först ut kommer ryggsim, sedan bröstsim följt av fjärilssim och till sist crawl eller frisim.

Triathlon

Detta har blivit en mycket populär sport eftersom den är varierande. I triathlon börjar man simma en viss distans med frisim. Oftast används crawl, då det är enklast och går snabbast. Simningen sker på öppet vatten och distansen varierar från lopp till lopp. Den tuffaste tävlingen räknas som Ironman-loppet och innebär att man simmar nästan 4 km.

Efter simningen sätter man sig på cykeln och trampar en rejäl stund – i ett Ironman-lopp över 180 km. Sist kommer löpningen.

Triathlon kom med som OS-gren år 2000 och antalet länder som deltar har ökat markant.